Opdrachtgever

APB Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant

Ontwerper

Gert Voorjans, Carla Janssen Höfelt

Aantal m2

1500 m2

Realisatie

04-05-2018

Diamantmuseum - DIVA

Antwerpen staat wereldwijd bekend als thuis van de diamant. Na de sluiting van het provinciale diamantmuseum en het Zilvermuseum werkten provincie Antwerpen, stad Antwerpen, Toerisme Vlaanderen en de Antwerpse diamantsector samen aan een nieuw concept om de diamant op een moderne manier aan het publiek voor te stellen. Op vrijdag 4 mei 2018 stelden ze met trots het eindresultaat voor: DIVA, een museum en belevingscentrum rond de diamant, juwelen en edelsmeedkunst.

Het nieuwe museum mikt op zo’n 200 000 bezoekers per jaar, uit binnen- en buitenland. DIVA brengt een combinatie van authentieke objecten, wetenschappelijk onderzoek, historische context met ontspannende verhalen, meeslepende emoties en indrukwekkende ensceneringen. DIVA biedt onderdak aan een indrukwekkende collectie van zo’n 600 objecten. Ze vertelt de lange geschiedenis van de diamant in Antwerpen, ondersteund door touchscreens, soundscapes en interactiviteit. Het verhaal komt tot leven in zes zalen die elk een verhaal vertellen. DIVA, a Brilliant Story vertelt over het exotische karakter van luxeartikelen in de Wonderkamer, over het vakmanschap van diamant en edelsmeedkunst in het atelier, over Antwerpen als het wereldcentrum van de diamanthandel in de Internationale handelskamer, over de plaats van luxe-objecten in het dagelijkse leven in de eetkamer, over het vraagstuk rond ethiek en echtheid in de diamantsector in de kluizenruimte, en over de wereld van DIVA in het Boudoir.

Bruns is aangesteld als meerjarig hoofdaannemer (minimaal 4 jaar) voor de totale realisatie van de permanente collectiepresentatie van DIVA. Als integrale partner heeft Bruns de verantwoordelijkheid voor de uitwerking van verschillende deelopdrachten welke voldoen aan de normen van DIVA op het gebied van de modernste museale verwachtingen, gebruiksgemak, zekerheid, betrouwbaarheid en continuïteit.

De opdracht was inclusief:

• Begeleiding doorontwikkeling scenografie permanente collectiepresentatie
• Uitwerking en realisatie van scenografie permanente collectiepresentatie
• Integratie hardware in tentoonstellingselementen
• Uitwerking multimediale toepassingen (ontwikkeling scenario van software)
• Inhoudelijk ontwikkelen van grafisch en filmisch materiaal
• Realisatie interactieve DIVA-tour
• Ontwikkeling en realisatie vitrines inclusief plaatsing, uitlichting, objectsteunen, klimatiseren en 
  beveiliging
• Museale verlichting in de permanente collectiepresentatie
• Signalisatie in de permanente collectiepresentatie
• Coördinatie van de verschillende deelopdrachten om alle deelopdrachten correct op elkaar af te
  stemmen

Fotografie: Dave Thompson - Frederik Beyens - Scen Coubergs