Opdrachtgever

Dr. Christian Sichau

Ontwerper

NorthernLight en YiPP

Aantal m2

1800 m2

Realisatie

31-03-2019

Experimenta - Das Science Center

Experimenta is heropent als meest innovatieve en grootste science centrum van Duitsland. Onder het motto ‘ontdekken, ervaren, herkennen’, maakt Experimenta wetenschap en technologie begrijpelijk voor jong en oud. Er staat één ding voorop en dat is: zelf uitproberen. Volgens Experimenta kan men pas iets leren door op een speelse manier verbindingen te leggen en vanuit eigen interesses nieuwe dingen te ontdekken. Het nieuwe gebouw bevat vier verdiepingsvloeren, waarvan de eerste drie zijn ingericht in verschillende thema’s en de vierde verdieping als kinderzone. Bruns heeft in samenwerking met NorternLight en YiPP twee van de drie verdiepingsvloeren, genaamd ‘StoffWechsel’ en ‘WeltBlick’, volledig mogen ontwikkelen.

Het project is, in een tijdsspanne van drie jaar, door Bruns als hoofdaannemer gemanaged. Dit houdt in dat Bruns het voortouw heeft genomen in het totale ontwikkelingsproces bestaande uit: ontwerpen, engineering en realisatie.

Het doel dat Bruns met NorthernLight en Yipp wilde bereiken, was de droom die de ambitieuze opdrachtgever voor ogen had waarmaken. Het meest innovatieve en grootste science centrum van Duitsland worden, vroeg om meer dan een standaard verhaallijn. Door grote betrokkenheid van de opdrachtgever en creatieve invloeden van het gehele team zijn de verhaallijnen ‘StoffWechsel en ‘WeltBlick’ ontstaan.

Het resultaat van deze intensieve samenwerking was een open communicatie, waarin ruimte ontstond voor het hanteren van een uniek procesmatig model; Bruns heeft kunnen bewerkstelligen dat elke exhibit stap voor stap door de hele keten van het productieproces is gegaan, waardoor de exhibits al in tussenfases konden worden opgeleverd. Ook zorgde de open communicatie ervoor dat elk teamlid zich vrij voelde om, op een respectvolle manier, zijn of haar idee te delen. Dit resulteerde in twee creatief rijk gevulde verdiepingsvloeren. Bruns heeft de creatieve ideeën vertaald in maar liefst 110 uitdagende technische exhibits van hoogstaand kwaliteit. Voorbeelden van deze technische exhibits zijn: ‘Spelen met het weer’, Hengelen naar de sterren’, ‘Wandelen door een wereld van micro-organismen’, Het opnemen tegen de wind’ en ‘Je ogen laten misleiden door kleuren’.