Nieuwe Stratasys 3D Printer

06-10-2015

Na driekwart jaar hebben wij onze eerste 3D printer alweer ingeruild voor een nog geavanceerdere printer: Stratsys , object 260 Connex 3. 

De eerste printer, die bedoeld was als 'instapmodel' was gebouwd om enkele prototypes per week te printen. Wij hadden nooit kunnen schatten dat we in minder dan een jaar zoveel zouden printen. We hebben deze printer echt 'gebruikt' wat betekend dat er in driekwart jaar al zoveel uren op stonden die een 'normale' gebruiker pas na 3 jaar op de machine zouden hebben staan.

Technisch gezien werkt onze nieuwe printer op dezelfde manier als de vorige. We werken nog steeds op basis van een polyjet-techniek. Oftewel, kunststofachtige resins (= kunstharsen) in cartridges. We kunnen nu echter met 14 basismaterialen/kleuren werken. Hier zit nu ook een rubberachtige en, zoals voorheen, ook een heldere resin in. De nieuwe printer print met 8 printkoppen, daar de 'oude' printer er slechts 2 had. Door de 8 printkoppen is de printer ook een stuk sneller geworden. Daarnaast kunnen we nu ook 3 basismaterialen tegelijk laden. Deze materialen kunnen door elkaar in één printjob geprint worden. Stel we laden een wit-, een zwart-, en een helderbasismateriaal. Dan kunnen we de hele bouwplaat vol leggen met zwarte, witte en heldere onderdelen door elkaar. We hoeven dus minder te spoelen zoals voorheen toen we maar één basismateriaal tegelijk konden laden. Een extra bijkomstigheid is, dat je de drie geladen basismaterialen ook kunt 'mengen'. Wit en zwart geeft een grijze kleur. Hoe meer zwart, hoe donkerder de grijze kleur wordt. Dit 'mengen' doet de printer zelf, tijdens het aanbrengen van de bouwlagen. Zo hebben we ook basismaterialen in de kleuren Cyaan, Magenta en Yellow waardoor we ook full-color kunnen printen. We kunnen een rubberachtig basismateriaal met één van de andere basismaterialen samenvoegen om zo een nog flexibeler product te realiseren.

Kortom, heel veel mogelijkheden om een juist materiaal samen te stellen voor een bepaald doeleind binnen onze projecten.

Voor meer informatie of vragen over de technische mogelijkheden van de 3D printer kunt u contact met ons opnemen via info@bruns.nl of +31 (0)497 57 70 27.