We zijn verhuisd!

06-03-2017

Oh wat zijn we trots! En wat is het snel gegaan. De renovatie en de verhuizing naar De Ploeg is een feit. Nu, 2 maanden na de verhuizing worden nog elke dag verrast door het historische karakter dat dit pand en het park bij zich dragen.

Rijksmonument De Ploeg, hét industriële erfgoedicoon van Noord-Brabant. Een uniek ensemble van fabriek en park. Voor dit project hebben in 1958 de toonaangevende Nederlandse kunstenaars, architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld en tuinarchitect Mien Ruys de handen ineen geslagen. In nauwe samenwerking hebben deze twee architecten een bijzonder complex gerealiseerd, waarin socialistische idealen, kunst en architectuur terug zijn te vinden. Liefhebbers van architectuur, kunstbewonderaars en tuinliefhebbers kwamen in het verleden al naar Bergeijk voor dit bijzondere rijksmonument. Maar nu de restauratie en herbestemming bijna is afgerond en in oude luister is hersteld zal De Ploeg vermoedelijk opnieuw uitgroeien naar een nationaal top icoon met internationale allure.

De Ploeg, een architectonische parel op het gebied van licht, lucht en ruimtelijkheid, werd in 1959 samen met het park opgeleverd als productielocatie voor de befaamde Ploegstoffen. Tot in de zeventigerjaren is het bedrijf erg succesvol maar onder invloed van de oliecrisis gaat het minder goed met De Ploeg waardoor het bedrijf moet inkrimpen. Na een verdere periode van neergang, werd Weverij De Ploeg in 2007 gesloten. Nu, 10 jaar later neemt Bruns, één van Bergeijks sterkste en internationaal opererende ondernemingen, het stokje over van voormalig Weverij De Ploeg. Bruns neemt het uitermate uitdagende besluit om de restauratie en herbestemming van Rijksmonument De Ploeg en het Mien Ruys park op zich te nemen. De monumentale fabriekspanden stonden sinds het vertrek van Weverij De Ploeg grotendeels leeg. In de afgelopen jaren was er een enorme achterstand in onderhoud ontstaan. De bouwkundige conditie was dusdanig dat dringend restauratie gewenst was. Dat Bruns deze uitdaging aan is gegaan vergt durf, gekheid èn een lokaal hart. Ondernemerszin, in combinatie met lokale verbondenheid en Kempische aanpak, heeft geleid tot een uniek restauratieproces van dit zeer belangrijke monument. Alle partijen, die vanuit de overheid en de markt in dat proces zijn betrokken, waarderen de manier van samenwerking in dit bijzondere project.

De affiniteit van Bruns met de modernistische traditie in Bergeijk is groot. De familie Burgmans, eigenaar van Bruns en inmiddels De Ploeg, draagt De Ploeg een warm hart toe. Voorafgaand aan de herbestemmingsfase van het complex realiseerde Bruns al de restauratie van Rietvelds abri en klok. Met de verhuizing van Bruns naar De Ploeg is de traditie nieuw leven ingeblazen. Evenals voormalig Weverij De Ploeg, combineert Bruns modern vakmanschap met creativiteit. Dat er meer euro’s in zijn gegaan dan dat het complex ooit waard zal worden wist Jan Burgmans op voorhand. Toch heeft de Bergeijkse ondernemer zich gewaagd aan de stap om voormalig weverij De Ploeg weer de oorspronkelijke fabrieksfunctie terug te geven. Het enige industriële complex dat Gerrit Rietveld ontwierp is sinds 2 januari 2017 het toneel van Bruns B.V., een internationale speler als het gaat om tentoonstellingsontwikkeling en het inrichten van musea. Tussen de oude weverij De Ploeg en het pand zoals het nu gerestaureerd is zit een wereld van verschil. Amper een jaar geleden was De Ploeg een versleten karkas, een monumentaal blok aan het been van de gemeente. En nu fonkelt daar De Ploeg in zijn nieuwe vorm, helemaal klaar om het stijlicoon van Bergeijk te worden. Een opknapbeurt is een te magere omschrijving voor hoe het gebouw is aangepakt. Zowel het dak, de kozijnen inclusief glas, de vloer als de binneninrichting is vernieuwd. Maar ondanks alles is de herkenbaarheid zonder enige twijfel overeind gebleven. Alles wat er staat is geïnspireerd op het vroegere ontwerp van architect Gerrit Rietveld. De sfeer is duidelijk herkenbaar en bij alle beslissingen is de oorspronkelijke gedachten van Rietveld doorslaggevend geweest.

Het bouwteam, verantwoordelijk voor de renovatie, zou je een zo goed als Brabants onderonsje kunnen noemen. Met veelal Kempische bedrijven is de klus in minder dan een jaar geklaard. Bruns heeft gezocht naar geschikte partners voor de herontwikkeling van De Ploeg met als belangrijkste taak het bewaken van de monumentale waarden van zowel het park als het ploeggebouw. De complete renovatie is onder begeleiding van Lex Burgmans binnen een recordtijd gerealiseerd. Alle partijen, die vanuit de overheid en de markt in dat proces zijn betrokken, waarderen de bijzondere manier van samenwerking in dit project. Uniek voor deze aanpak is de transparante constructie waar partners volledig inzage en commitment hebben gegeven op zowel financieel als operationeel vlak. Het directe inkoopproces, de voorkeur voor lokale partners en het bouwen zonder aannemer hebben er in geresulteerd dat het project middels een strakke planning en binnen de begroting gerealiseerd is kunnen worden. Hiervoor is Bruns alle betrokken partners heel erg dankbaar. In het bijzonder Lex Burgmans voor zijn toegewijde betrokkenheid. Als bouwkundig projectmanager en opzichter heeft Lex de taak gehad om onder andere de juiste samenwerkingspartners en aannemers te selecteren. Bureau Franken, verantwoordelijk voor het algemeen projectmanagement, communicatie met provincie en gemeente, budgettering en wijzigingen van het bestemmingsplan. Aqualon voor het bouwen van de complete w-installatie, Burgmans & Alewijns Elektrotechniek voor alle elektrotechnische installaties, Geurts kozijnen voor het vervangen van de kozijnen en glasgevels en Bone interieurbouw voor het prachtige houten wandmeubel van 56 meter, wat eigenlijk een compleet kunstwerk op zich is.

diederendirrix architecten tekende voor de technische en creatieve herontwikkeling van het ploeggebouw. En hoe! Het pand is mooier dan ooit, met respect voor Gerrit Rietveld. Het interieurontwerp is een duidelijk signatuur van Aart van Asseldonk. Een moderne ambachtsman die diep in de materialen en technieken duikt die hij gebruikt. Een aanpak die ook past bij de werkwijze van Bruns. Het nieuwe interieur sluit naadloos aan op de strakheid die Gerrit Rietveld zo nastreefde, maar er is zeker ook een vleugje ’21ste eeuw’ aan toegevoegd. Aart is daarnaast verantwoordelijk voor het ontwerp van de eerste expositie in het bezoekerscentrum met als thema 100 jaar ‘De Stijl’. Een kunststroming waar Rietveld een vooraanstaand lid van was. In april zal het centrum geopend worden voor publiek. Het bezoekerscentrum bevind zich aan de voorzijde van het pand en zal ingericht worden met permanent wisselende tentoonstellingen waar natuurlijk ook de historie van De Ploeg gepresenteerd zal worden. Het park van Mien Ruys blijft zijn openbare karakter houden. Het is dé ideale demonstratieruimte voor buitenopstellingen. Bruns zal de organisatie van publieke evenementen blijven stimuleren, zodat het park een meer centrale rol in het centrum van Bergeijk krijgt.