Opdrachtgever

Museon

Ontwerper

Designwolf

Aantal m2

650 m2

Realisatie

19-10-2018

Reizen in de ruimte

Reizen in de ruimte is een tijdelijke tentoonstelling die de bezoeker van alle leeftijden onderdompelt in de wereld van ruimtevaart en wetenschap. Er is een wereld gecreëerd waarin je als bezoeker kunt ontdekken welke actuele technieken en thema’s een rol spelen in het verwezenlijken van de droom: zelf verder leven buiten de aarde.

Het Museon wil de interesse voor wetenschap en technologie van jongeren stimuleren. De tentoonstelling zet de bezoeker aan het denken en inspireert, doordat het alles laat zien over hoe de mens kan verhuizen naar andere planeten. Het publiek kan vaardigheidstrainingen doen, verkregen technische vaardigheden in praktijk brengen en ontdekken hoe men woont, werkt en slaapt in het ruimteschip.

De nieuwe inzichten uit de wetenschap over het reizen in de ruimte en het buitenaards bestaan worden gepresenteerd aan de hand van een combinatie van spannende interactieve exhibits. Het publiek wordt meegenomen in de verhaallijn aan de hand van de drie thema’s:
- Bewoonbare planeten vinden;
- Naar een andere planeet toe;
- Op de nieuwe planeet.

In een nauwe samenwerking tussen Bruns en het Museon is de gehele tentoonstelling tot stand gekomen. Bijzonder hieraan was dat beide partijen, dus ook het Museon zelf, voor de helft verantwoordelijk zijn geweest voor de realisatie. Bruns heeft een aantal complexe en grote stukken gemaakt die het Museon door gebrek aan kennis, ruimte of materiaal zelf niet kon maken. Om realistisch en enigszins pragmatisch het maximale te bereiken op het gebied van interactiviteit heeft Bruns bestaande exhibits en andere eerder, door Bruns, gerealiseerde opstellingen ingebouwd volgens het design van het ontwerpbureau Designwolf. Om de constructie en uitstraling over de gehele tentoonstelling door beide partijen te waarborgen, is er door Bruns en het Museon samengewerkt met één en dezelfde toeleverancier.

Op 19 oktober 2018 is Reizen in de ruimte geopend door de man die alles weet over de ruimtevaart: André Kuipers en is tot 1 september 2019 in het Museon te bezichtigen.

 

Fotografie: Sara Dona