Opdrachtgever

Museon

Ontwerper

NorthernLight

Aantal m2

600 m2

Realisatie

28-09-2017

Ridders en Kastelen

De Middeleeuwen worden vaak afgeschilderd als een donker, somber tijdperk. Maar dat is niet terecht. En daarom is het tijd voor een nieuwe, frisse blik op de Middeleeuwen. Met deze tentoonstelling geeft het Museon een ander beeld van deze periode. Zeven herkenbare hoofdpersonen, met een eigentijdse uitstraling, tonen de bezoeker het dagelijkse leven van 1000 jaar geleden.

De minstreel lijkt bijvoorbeeld op een singer-songwriter van vandaag, en de boer zou zo aan de serie ‘Boer zoekt Vrouw’ kunnen meedoen. De expositie laat zien dat de Middeleeuwen niet alleen het décor vormt voor stoere ridders en prachtige jonkvrouwen, zoals wij die uit films en verhalen kennen, maar dat het leven van de mensen in de Middeleeuwen veel overeenkomsten vertoont met het dagelijkse leven anno 2017. Net als nu zocht men naar de beste manier van overleven. De Middeleeuwen was een periode van belangrijke uitvindingen en ontdekkingen en heeft een grote invloed gehad op de wetenschap, cultuur, christelijke normen en waarden, bestuurlijke organisatie en de grenzen van het huidige Europa. Ook al staat deze tijd ver van ons af, overblijfselen en uitvinden van toen maken nog steeds deel uit van ons leven. Denk aan kastelen, kerken, kloosters en steden die je nu nog kunt bezoeken. Door bijvoorbeeld de uitvindingen van een verbeterde ploeg (getrokken door paarden in plaats van ossen) en een nieuwe vorm van akkerbouw (drieslagstelsel) nam de voedselproductie toe, niet alleen voor de boeren maar ook voor de stedelingen.

Ridders en Kastelen, een nieuwe kijk op de Middeleeuwen is tot stand gekomen in samenwerking met het Museon in Den Haag, het Rheinisches Landesmuseum in Bonn, Museum het Valkhof in Nijmegen en Bruns in Bergeijk.