Opdrachtgever

Provincie Antwerpen

Ontwerper

Pronk Studio

Aantal m2

450 m2

Realisatie

06-07-2019

Suske en Wiske Museum

In het Suske en Wiske museum gaan bezoekers zélf op Striptoer. Striptekenaar Willy Vandersteen, neemt kinderen van 8 t/m 12 jaar mee in zijn oude villa. Hij laat ze spelenderwijs via een interactieve tocht ontdekken hoe je een goed stripverhaal maakt. In dit museumbezoek staat leren, beleven en doen centraal. Naast het ontvangen van schoolgroepen, zal het museum vanaf nu ook toegankelijk zijn voor particulieren.     In het Suske en Wiske museum gaan bezoekers zélf op Striptoer. Striptekenaar Willy Vandersteen, neemt kinderen van 8 t/m 12 jaar mee in zijn oude villa. Hij laat ze spelenderwijs via een interactieve tocht ontdekken hoe je een goed stripverhaal maakt. In dit museumbezoek staat leren, beleven en doen centraal. Naast het ontvangen van schoolgroepen, zal het museum vanaf nu ook toegankelijk zijn voor particulieren.     Het tekenen van een nieuwe strip gaat via negen verschillende zones, waarin de fantasie en creativiteit van de bezoeker wordt geprikkeld. De zones bestaan uit: Improviseren, Schurken, (tekst)Ballonnen, Teletijdmachine, Probleem, Verwondering, Lichaamstaal, Personages en Sfeer. Alle eerder vertoonde personages uit de verschillende reeksen, periodes of verhaallijnen van Vandersteen zijn voor de bezoekers inzetbaar. 

Bruns heeft de nieuwe tentoonstelling in het museumparcours en het onthaal van Suske en Wiske museum volgens ontwerp van Pronk Studio gerealiseerd. Bezoekers komen binnen in de voormalige villa van Vandersteen. Het onthaal bestaat uit een balie waar de bezoeker de tickets koopt en de mogelijkheid heeft zijn jas en/of tas op te bergen. Ook is er een museumshop en een zithoek.Bruns heeft de nieuwe tentoonstelling in het museumparcours en het onthaal van Suske en Wiske museum volgens ontwerp van Pronk Studio gerealiseerd. Bezoekers komen binnen in de voormalige villa van Vandersteen. Het onthaal bestaat uit een balie waar de bezoeker de tickets koopt en de mogelijkheid heeft zijn jas en/of tas op te bergen. Ook is er een museumshop en een zithoek.

Zodra de bezoekers binnen zijn, gaan ze naar de introzone. Hier wordt de echte verhalenverteller Willy Vandersteen voorgesteld. Na de uitleg start het doe-parcours in de themaruimtes. In elke zone beleefd de bezoeker een bepaald aspect of onderdeel van een stripverhaal. Elk tentoonstellingselement in de ruimte heeft de uitstraling van het Suske en Wiske imago. 
De bezoekers schrijven hun eigen verhaal door het inspreken van teksten, het uitschakelen van schurken in het spel ‘Wie is het?’, het kiezen van de juiste tekst in de tekstballon, te reizen naar de juiste bestemming via de tijdmachine, het voorlezen van de probleemstelling als nieuwsbericht op de tv van tante Sidonia, het zoeken naar antwoorden van diverse opdrachten, het nadoen van houdingen en gezichtsexpressies, het ontdekken van verschillende personages en tot slot het samenstellen van de juiste sfeer. Wanneer de bezoeker alle zones heeft doorlopen is het verhaal compleet. Na afloop bedankt Willy Vandersteen de bezoeker voor het helpen schrijven van het verhaal. Bij de ontvangstbalie wordt het verhaal geprint om mee naar huis te nemen.