Opdrachtgever

Weverijmuseum Geldrop

Ontwerper

Bob Bruns

Aantal m2

500 m2

Realisatie

02-05-2018

Weverijmuseum Geldrop

Het Weverijmuseum Geldrop, een in zijn soort uniek museum, dat de herinnering aan Geldrop als belangrijke textielstad in de 19e en 20e eeuw daadwerkelijk tot leven brengt. Dit begint al met het gebouw waarin het museum is gehuisvest: een markant fabrieksgebouw bij de Kleine Dommel, waarin vroeger de “Wollenstoffenfabriek A. van den Heuvel en Zoon’’ was gevestigd. Het wordt nog versterkt als u het museum binnen gaat. Een en al bedrijvigheid. De weefgetouwen, vaak wonderen van techniek, staan volop te kletteren zoals dat bij de wevers heet en worden bediend door enthousiaste vrijwilligers die vroeger als wever actief waren of anderszins betrokken waren bij de textielindustrie.

Bruns was als ontwikkelaar en producent verantwoordelijk voor de engineering van alle interieuronderdelen (incl. maatvoering, kleuren en materiaal keuzes) grafische toepassingen die deel uit maken van de totale presentatie op de interieuronderdelen en de integratie van multimediale hardware.

Een pronkstuk van het nieuwe museum is De Techniekwand. Op een 4 x 14 meter grote wand staan tientallen foto’s, teksten en jaartallen die samen de ontwikkeling laten zien van de machinetechniek. De vertelling door middel van de vele cartoons maken het voor de bezoeker erg aantrekkelijk om te blijven zoeken naar jaartal en techniek. Deze wand is interactief door middel van joysticks te bedienen, waarbij een virtuele schietspoel langs de tijdlijn loopt. Een beleving voor jong en oud!

Inspelend op de laatste ontwikkelingen is het nieuwe museum zo opgezet dat de bezoeker op grond van leeftijd of interesse, zelf zijn of haar weg in het museum kan vinden. Daarbij doet de bezoeker kennis op over het gebouw, over allerlei aspecten verbonden aan het weven en de daarbij behorende getouwen en machines. Ook de ontwikkeling van de weefindustrie in Nederland en de rol die de textielindustrie in Geldrop-Mierlo in de regio heeft gespeeld, is meegenomen.

Fotograaf: Marco Magielse